Pacientii Spitalului Judetean de Urgenta Vaslui au consumat de la bucataria unitatii lapte infectat cu bacteria e-coli si bacilul pioceanic, achizitionat de la o firma din judetul Botosani cu care spitalul se afla in relatii contractuale.
Potrivit conducerii Spitalului Judetean de Urgenta (SJU) Vaslui, laptele infectat a fost descoperit de catre asistentele de la Sectia Pediatrie in momentul in care au incercat sa prepare branza calcica pentru nou-nascuti. Ulterior, produsul a fost oprit de la consum si s-au prelevat probe care au fost trimise spre analiza laboratorului de specialitate al Directiei de Sanatate Publica (DSP) Vaslui.
„In momentul in care asistentele de la Sectia Pediatrie au incercat sa prepare branza calcica au constatat ca laptele nu se coaguleaza. Personalul medical ne-a alertat si, in consecinta, am retras laptele de la consum din spital si am dispus efectuarea de analize bacteriologice. In urma comunicarii rezultatelor, s-a constatat ca este vorba despre prezenta in lapte a bacteriei e-coli si a bacilului pioceanic. Intr-adevar, pacientii din spital au consumat astfel de lapte, inclusiv eu am baut, insa, din fericire, nu a fost inregistrat niciun caz de toxiinfectie alimentara”, a declarat, vineri, directorul medical al SJU Vaslui, Lelia Croitoru.
Odata cu primirea rezultatelor analizelor de laborator, SJU Vaslui a decis sa nu mai achizitioneze lapte de la societatea din Dorohoi, judetul Botosani, firma care furniza produse lactate spitalului vasluian in urma castigarii licitatiei.
„Evident ca, odata ce am constatat ca laptele este neconform, am decis sa nu mai facem aprovizionarea de la firma din Dorohoi. Asteptam delegatul firmei botosanene sa-i prezentam probele si sa-l anuntam ca vom rezilia contractul. Nu putem sa ne jucam cu sanatatea bolnavilor”, a mai precizat Lelia Croitoru.Pe de alta parte, DSP Vaslui a declansat o ancheta in acest caz pentru a vedea daca mai exista si alte produse lactate care ar putea pune in pericol sanatatea pacientilor.
„In cursul zilei de astazi (n.r.-vineri), un inspector pe sanatate publica a prelevat probe de branza, singurul produs lactat care a mai fost gasit in spatiile frigorifice ale spitalului, urmand a fi efectuate analize de laborator. Nu au mai fost gasite pe stoc produse din cele constatate cu o incarcatura bacteriologica de doua-trei ori mai mare decat limita legala admisa”, a declarat directorul DSP Vaslui, Mihaela Vlada.
Cu exceptia DSP Vaslui, conducerea Spitalului Judetean de Urgenta Vaslui sustine ca nu a mai anuntat niciun organ de control al statului care sa fac